Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Na ELMAR-u o novim mogućnostima koje donosi 5G tehnologija

HAKOM aktivno sudjeluje u radu konferencije na kojoj su predstavljena iskustva vezana uz postupak javne dražbe RF spektra za 5G.
 
ZAGREB, 14. rujna 2021. - U sklopu 63. međunarodnog simpozija ELMAR-2021 u Velikoj dvorani hotela Donat u Zadru u ponedjeljak, 13. rujna, stručnjaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) u suradnji s Europskom radiodifuzijskom unijom, tvrtkom Odašiljači i veze (OIV) i društvom ELMAR sudjelovali su u radu specijalizirane sekcije na temu „5G tehnologija donosi nove mogućnosti“ . U uvodnom dijelu nazočnima su se obratili prof. emer. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar (FER), Tigran Vržina, glavni savjetnik za tehniku OiV-a i Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a.
 
-Jedan od glavnih strateških ciljeva HAKOM-a, uz zaštitu korisnika i zaštitu tržišnog natjecanja,  promicanje je inovacija i investicija. Nedavno smo dodijelili spektar za 5G što je bio izravan poticaj za gigabitne brzine koje su danas dostupne u Hrvatskoj. No, osim velikih brzina, putem 5G može se spojiti puno veći broj uređaja što je posebno bitno za internet stvari (IoT). 5G omogućava masovnu strojnu komunikaciju, a isto tako i kritičnu strojnu komunikaciju, istaknuo je u svom obraćanju Gosta.
 
Jedan od vodećih europskih stručnjaka u području izgradnje mreža za posebne usluge, koje omogućavaju nove poslovne modele, Darko Ratkaj iz Europske radiodifuzijske unije (EBU-a), održao je predavanje na temu ˝Mogućnost izgradnje specijalnih i privatnih mreža na osnovi 5G tehnologije˝. Krešimir Mazor (HAKOM) održao je izlaganje na temu ˝Dodjela 5G RF spektra u Republici Hrvatskoj˝. U izlaganju je dat pregled već dodijeljenog RF spektra za javne mreže pokretnih komunikacija te pregled RF spektra koji je nedavnim postupkom elektroničke javne dražbe dodijeljen na nacionalnoj i regionalnoj razini. Detaljno su obrađena pravila javne dražbe, koja uključuju uvjete za sudjelovanje u postupku, početne cijene RF spektra i obaveze za nosioce dozvola za uporabu tog RF spektra. Zaključno su predstavljeni i rezultati postupka javne dražbe koju je HAKOM nedavno proveo.
 
Andrej Skenderović (OIV) ovom je prigodom održao izlaganje na temu ˝OiV - 5G privatne mreže i radiodifuzija˝, a o značaju 5G tehnologije u području prometa i transporta  govorio je prof. dr. sc. Sadko Mandžuka s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.
 
Podsjetimo, Međunarodni simpozij ELMAR-2021, najstarija je konferencija u Europi, koja 63 godine za redom okuplja istaknute međunarodne stručnjake. Ovogodišnji znanstveni program uključuje niz predavanja te prezentacije prihvaćenih znanstvenih članaka, koje recenziraju dva neovisna recenzenta, a koji se objavljuju u zborniku radova te indeksiraju u prestižnim međunarodnim bibliografskim bazama podataka. Tijekom konferencije, čiji je završetak planiran 15. rujna, održavat će se čitav niz sjednica, panel rasprava i radionica koje će se, zbog ograničenih putovanja, dijelom održavati i putem videokonferencija. Više informacija o ovoj konferenciji dostupno je na poveznici.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.