Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

Obilježava se 25. obljetnica interneta u Hrvatskoj

VIJEST

Na današnji dan službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža, a projekt je u listopadu ratne 1991., pokrenulo ondašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike.

ZAGREB, 17. studenoga 2017. -  Na današnji dan, prije točno 25 godina u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu Internet. Projekt je u listopadu ratne 1991., pokrenulo ondašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike, a Odbor za akademsku mrežu je izgradnju i administriranje mreže kao potporu korisnicima, povjerio Sveučilišnom računskom centru (Srce). Mreža je 1995., odlukom Vlade Republike Hrvatske dobila naziv CARNet (Croatian Academic and Research Network - Hrvatska akademska i istraživačka mreža). Tijekom 1992. nabavljena je oprema, a uspostavom i testiranjem komunikacijskih veza između četrdesetak ustanova u četiri hrvatska sveučilišna grada (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek) uspostavljena je i testirana prva internetska veza, koja je povezala Srce i Sveučilište u Beču.

Godinu poslije, međunarodno je priznata i registrirana hrvatska nacionalna internetska domena .hr, čime je Hrvatska dobila punopravan status u mreži svih mreža - internetu.

Svečano obilježavanje 25 godina interneta u Hrvatskoj održat će se ovog petka, 17. studenoga, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u organizaciji CARNet-a i Sveučilišnog računskog centra, s ciljem promicanja informacijsko-komunikacijske tehnologije unutar obrazovne, akademske i znanstveno-istraživačke zajednice.
 
                                                                                            # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.