Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Obilježen Dan sigurnijeg interneta

U sklopu konferencije na temu ˝Potraga za boljim internetom˝ HAKOM je predstavio novu, redizajniranu brošuru o zaštiti djece u svijetu interneta i mobilnih uređaja.
 
ZAGREB, 9. veljače 2022. - U prigodi Dana sigurnijeg interneta, koji se tradicionalno obilježava drugog utorka u veljači, ovog utorka, 8. veljače, održana je konferencija ˝Potraga za boljim internetom˝ na kojoj su, osim edukativnih predavanja, predstavljene nove igre i obrazovni sadržaji za nastavnike, učenike i roditelje s ciljem povećanja kompetencija za primjereno, odgovorno, svrhovito i sigurno korištenje interneta i svih digitalnih tehnologija. Organizatori konferencije bili su Udruga Suradnici u učenju, CARNET i Nacionalni CERT s partnerima, među kojima je i HAKOM, koji tradicionalno daje obol obilježavanju Dana sigurnijeg interneta.

Predstavljanje HAKOM-ove brošure

Tijekom konferencije predstavljena je nova, redizajnirana HAKOM-ova brošura pod naslovom „Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih uređaja“. Brošura sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža, a dio je HAKOM-ovog programa informiranja djece i roditelja koji se od 2016. provodi suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Brošuru, koja će i ove godine biti razdijeljena djeci, mladima i njihovim roditeljima diljem Hrvatske, predstavila je Gordana Kulišić, viši stručnjak za zaštitu korisnika, a u digitalnom obliku brošura se može preuzeti na poveznici.

Isto tako, predstavljeno je i veliko HAKOM-ovo ispitivanje o navikama i iskustvima korisnika interneta u Republici Hrvatskoj, koje je provedeno u prosincu i u kojemu je sudjelovalo 1003 ispitanika u dobi od 18 do 65 godina. Detaljnije informacije o rezultatima ovog ispitivanja objavili smo na poveznici

Videozapis s Lukom Bulićem i gostima

Ove je godine HAKOM izradio i zanimljiv videozapis namijenjen najmlađima. Praktične, šaljive i malo manje šaljive, ali svakako korisne savjete Luke Bulića, zabavljača i imitatora, koji je poznat po skladanju i pjevanju urnebesnih Bullhitova, ali i njegovih sedam mladih gostiju (Leonora, Marijeta, Lucija, Luka, Marin, Juraj i Dado), može se vidjeti na poveznici.

Aktivnosti Centra za sigurniji internet

Kao i prijašnjih godina, Centar za sigurniji internet i za ovo je obilježavanje pripremio niz zanimljivih i edukativnih aktivnosti, među ostalim i panel raspravu s influencerima, kao i webinar za stručnjake. Na stranicama CSI-a moguće je preuzeti edukativne sadržaje, kratke webinare koje su snimili na aktualne teme kao što su seksting, govor mržnje, prevencija ovisnosti o ekranima, sharenting, lažne vijesti i zaštita privatnosti. Tradicionalno je i ove godine održan online kviz za djecu i mlade o sigurnosti na internetu.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.