Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

Obilježen Dan sigurnijeg interneta

VIJEST

HAKOM se i ove godine aktivno priključio obilježavanju kroz sudjelovanje u programima Centra za sigurniji internet i udruge Suradnici u učenju. 

 
ZAGREB, 10. veljače 2021. - Dan sigurnijeg interneta, koji se svake godine organizira drugog utorka u veljači, HAKOM je i ove godine obilježio sudjelujući u dva organizacijska programa, u čije se aktivnosti uključilo preko 900 hrvatskih škola, institucija i ustanova. Virtualna događanja bila su usmjerena na sigurnost najranjivijih skupina društva, djece i mladih, a posebni edukativni programi bili su organizirani i za one koji o njima skrbe, roditelje, učitelje, nastavnike i odgajatelje. Uoči obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, u ponedjeljak, 8. veljače, HAKOM-ovi su stručnjaci u sklopu građanskog odgoja, za učitelje i profesore održali izlaganje na temu „Svijet elektroničkih komunikacija i kako se zaštititi u njemu“.

U sklopu programa Centra za sigurniji internet održan je ZOOM webinar za djecu i mlade pod nazivom „Gdje si ti u digitalnoj džungli?“, na kojemu su sudjelovali poznati Youtuberi, koji su govorili o svojim iskustvima na internetu i odgovarali na pitanja koja su postavljali djeca i mladi. Također, održan je i webinar za stručnjake, na temu „Jačanja kapaciteta stručnjaka za rad u digitalnom okruženju”. Zanimanje djece je i ove godine izazvao online kviz, a najuspješniji su osvojili i vrijedne nagrade. Pripremljeni su i edukativni materijali koji se mogu preuzeti na poveznici.

S udrugom Suradnici u učenju HAKOM se uključio u konferenciju ˝Potraga za boljim internetom˝, u sklopu koje je održano izlaganje na temu ˝Kako se zaštititi u svijetu elektroničkih komunikacija˝. Kroz program i aktivnosti cjelodnevne videokonferencije, učenici su mogli doznati kako postati internet genijalac, pomagali su dabrici Darki u otkrivanju digitalnog svijeta, ušli u svijet eTwinning projekata i saznali kako pozitivno i poticajno komunicirati i surađivati u virtualnom okružju. Dan sigurnijeg interneta obilježen je i pravom potragom za boljim internetom – interaktivnom igrom u kojoj su sudjelovali učenici i učitelji koji su tražili i kritički procjenjivati informacije na internetu, rješavali zagonetke i mozgalice, otkrivali tajne šifre i razotkrivali lažne vijesti, a najbolji su i nagrađeni prigodnim poklonima. Jedan od zadataka potrage bilo je i traženje HAKOM-ove brošure pod naslovom „Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona“. Ova brošura, koja će se u narednim danima tradicionalno razdijeliti djeci i njihovim roditeljima posredstvom škola, sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža. Brošura je dio HAKOM-ovog programa informiranja djece i roditelja koji se od 2016. provodi suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.