Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Objavljeni dobitnici iz 2. kruga CEF2 digital poziva

Sufinanciranje je odobreno za dva projekta u kojima sudjeluju tvrtke iz Hrvatske
 
ZAGREB 4. prosinca 2023. - Europska komisija (EK) objavila je 1. prosinca 2023. listu projekata odabranih za sufinanciranje u drugom krugu CEF2 digital poziva. Od ukupno 69 projektnih prijedloga, 42 su odabrana za sufinanciranje s ukupnim iznosom od 260 milijuna eura. Projekti iz ukupno 18 država članica odnose se na ciljeve od postavljanja 5G infrastrukture za lokalne zajednice i duž glavnih europskih prometnih koridora do postavljanja podmorskih kabela unutar i prema EU.
 
Među odabranim projektima su i dva projekta u kojima sudjeluju tvrtke iz Hrvatske. Nositelj projekta Studija o prekograničnoj implementaciji 5G za  mediteranski koridor između Slovenije i Hrvatske je Telemach Slovenija d.o.o., a partner iz Hrvatske je Telemach Hrvatska d.o.o. EK će ovu studiju sufinancirati s 735.225 eura. Partneri u drugom projektu Unapređenje javnih usluga luke Ploče putem implementacije 5G povezivosti su Lučka uprava Ploče i Markoja d.o.o., a projekt je sufinanciran u iznosu od 958.125 eura.
 
Popis svih odabranih projekata i dodatne informacije o 2. krugu CEF2 Digital poziva dostupni su putem poveznice.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.