Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

Objavljeni preliminarni rezultati prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o medijskim navikama djece i njihovih roditelja

VIJEST
 

HAKOM je partner istraživanja, koje je obuhvatilo 1017 djece u dobi od 9 do 17 godina, a čiji će rezultati, među ostalim, biti iskorišteni i za izradu nove brošure pod naslovom „Kako zaštititi dijete u svijetu Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“.

ZAGREB, 21. studenoga 2017. - Poznati su preliminarni rezultati prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o medijskim navikama djece i njihovih roditelja te sigurnosti djece na internetu, koje je tijekom rujna i listopada provedeno u sklopu projekta ˝EU Kids Online˝ te su isti predstavljeni ovog utorka, 21. studenoga u sjedištu Hrvatskog Telekoma u Zagrebu. U istraživanju je sudjelovalo 1.017 djece u dobi od 9 do 17 godina kao i onaj roditelj koji ima više uvida u aktivnosti djeteta na internetu.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) partner je istraživanja, čiji će rezultati, među ostalim, biti iskorišteni i za izradu nove brošure pod naslovom „Kako zaštititi dijete u svijetu Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“. Istraživački tim čine stručnjaci iz područja komunikacijskih znanosti, psihologije, sociologije i računalnih znanosti, dr. sc. Igor Kanižaj,  Lana Ciboci, mag. comm., Ivana Ćosić Pregrad, prof., dr. sc. Dunja Potočnik i dr. sc. Dejan Vinković. Koordinator istraživanja je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, a glavni partneri Agencija za elektroničke medije i Hrvatski Telekom. Ostali partneri su OŠ Većeslava Holjevca (Grad Zagreb), Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a projekt podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grad Zagreb, Ured za obrazovanje, kulturu i sport.
 
Javnom predstavljanju rezultata u ime HAKOM-a nazočio je rukovoditelj Odjela informiranja i zaštite korisnika Ivo Majerski, dipl. ing.
Preliminarni rezultati istraživanja dostupni su putem poveznice http://hrkids.online/post/second-press/

                                                                                             # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.