Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

Objavljeno godišnje izvješće IRG Rail-a o pokazateljima rada na tržištu željezničkih usluga

VIJEST

Izvješće obuhvaća podatke iz 30 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku.


ZAGREB, 3. svibnja 2021. –  Objavljeno je 9. godišnje izvješće Neovisne skupine regulatornih tijela za željeznicu IRG Rail-a (Independent Regulators’ Group – Rail). Izvješće je izrađeno na temelju podataka iz 30 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, a sadrži i posebno poglavlje o utjecaju COVID-19 na europsko željezničko tržište u prvoj polovici 2020. 
Podsjetimo, u sklopu međunarodne suradnje u području regulacije tržišta željezničkih usluga HAKOM sudjeluje u radu upravnih i radnih tijela nadležnih europskih i međunarodnih organizacija i institucija, među ostalim i IRG Rail-a, koji okuplja 31 zemlju članicu. Unutar IRG Rail-a djeluje i Radna grupa za nadzor tržišta (Market Monitoring Working Group) te se na godišnjoj razini redovito prikupljaju podaci o pokazateljima na tržištu željezničkih usluga i javno objavljuje izvješće.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.