Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Održan 26. plenarni sastanak europske regulatorne grupe za poštanske usluge

Na sastanku je usvojen nacrt Programa rada ERGP-a za 2025., s posebnim naglaskom na teme iz Srednjoročne strategije (MTS) za razdoblje 2023. - 2025.
 
ZAGREB, 25. lipnja 2024. - U Beču u Austriji je 21. lipnja 2024. održan 26. plenarni sastanak Europske regulatorne grupe za poštanske usluge (The European Regulators Group for Postal Services - ERGP). Na prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici raspravljen je i usvojen nacrt Programa rada ERGP-a za 2024., koji se temelji na tri osnovna područja Srednjoročne strategije (MTS) ERGP-a za razdoblje 2023. - 2025. Nacrt Programa rada bit će upućen u javnu raspravu od 5. srpnja do 4. listopada 2024.
 
Uoči Plenarnog sastanka održana je i stručna radionica na temu „Ranjivi korisnici u poštanskom svijetu: Tko? Koje potrebe? Što je sljedeće?". Radionica je iz perspektive potencijalno ranjivih skupina korisnika, davatelja poštanskih usluga i kreatora politika imala za cilj raspraviti, razjasniti i definirati tko su ranjivi korisnici/skupine danas i koji su njihovi zahtjevi/potrebe za poštanskim uslugama u sadašnjosti i budućnosti. Rezultati rasprave bit će uključeni u izvješće ERGP-a o potrebama ranjivih korisnika/skupina za poštanskim uslugama čija izrada je planirana za 27. plenarni sastanak ERGP-a u jesen 2024. Na sjednici su sudjelovali predstavnici HAKOM-a te je, pored ostaloga, usvojeno izvješće radne skupine ERGP-a o pristupu infrastrukturi za dostavu paketa.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.