Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Održan plenarni sastanak IRG-Rail-a

Neovisna skupina regulatornih tijela za željeznicu na svom je proljetnom zasjedanju usvojila važne dokumente.

ZAGREB, 25. svibnja 2022. - U Splitu je 24. i 25. svibnja 2022. održan plenarni sastanak neovisne skupine regulatornih tijela za željeznicu IRG-Rail-a (Independent Regulators’ Group – Rail). IRG-Rail okuplja regulatorna tijela za željeznicu iz 31 europske države, među kojima je i Republika Hrvatska. Glavni ciljevi u radu su potaknuti ujednačen pristup regulatornom okviru Europske unije, održivo tržišno natjecanje i razvoj  željeznice u Europi. Sastankom je predsjedao dr. sc. Nikola Popović iz HAKOM-a, a za predsjedanje ovom skupinom u 2023. je na sastanku jednoglasno izabrano njemačko regulatorno tijelo za mrežne djelatnosti Bundesnetzagentur kojeg će predstavljati dr. sc. Annegret Groebel i prof. dr. sc. Karsten Otte.

Na plenarnom sastanku članovi IRG-Rail-a raspravljali su o aktualnim događanjima u željezničkom sektoru, uporabi naprednih tehnologija u željeznici i regulaciji te drugim aktivnostima unutar IRG-Rail-a. Na dnevnom redu bila su i izvješća o provedbi Programa rada 2022. te planovi za sljedeće aktivnosti. Ove godine za izdvojiti je usvajanje 10. godišnjeg izvješća o praćenju tržišta te Izjave o Ulozi regulatornih tijela u vezi s objavljivanjem opisa uslužnih objekata na web portalima. Ovi dokumenti javno su dostupni na stranicama IRG Rail-a.

Plenarni sastanak IRG Rail-a održat će se ponovno u studenome 2022.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.