Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Održan plenarni sastanak Neovisne skupine regulatornih tijela za željeznicu

Na plenarnom sastanku IRG-Rail-a, održanom u Berlinu, sudjelovali su predstavnici regulatornih tijela iz 31 europske države, među kojima je i Republika Hrvatska.

ZAGREB, 30. studenoga 2023. - U Berlinu se 28. i 29. studenoga 2023. održao plenarni sastanak Neovisne skupine regulatornih tijela za željeznicu (Independent Regulators’ Group - Rail) na kojem su sudjelovali i predstavnici HAKOM-a.

Predsjedavajući IRG-Rail-a upoznali su sudionike sastanka sa aktivnostima koje su uslijedile nakon posljednjeg plenarnog sastanka u svibnju 2023. godine. Za novu potpredsjednicu IRG Rail-a za 2024. izabrana je Cani Fernández Vicién, predsjednica španjolskog regulatornog tijela, The National Markets and Competition Commission (CNMC). U 2024. godini IRG-Rail-om će predsjedavati švedsko regulatorno tijelo Transportstyrelsen.
 
Na plenarnom sastanku je, između ostalog, Radna grupa za naknade za uslužne objekte prezentirala „Drugi izvještaj o načelima izračuna naknada iz članka 31. stavak 7. Direktive 2012/34/EU”, a Radna grupa za pristup uslužnim objektima dokument “Regulacija željezničkog tržišta u teretnim terminalima”. Predmetni dokumenti su usvojeni i bit će javno objavljeni na mrežnim stranicama IRG Rail-a. Također je prihvaćen

Program rada za 2024., koji je bio predmetom rasprave na strateškom sastanku u rujnu te sastanku mreže početkom studenog. Prihvaćene su i odgovarajuće izmjene i dopune Memoranduma o razumijevanju koji uređuje unutarnju organizaciju IRG-Rail-a.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.