Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Održan regionalni forum za Europu „Pristupačna Europa: ICT 4 ALL”

Teme su uključivale i pristupačnost mrežnih stranica, univerzalni dizajn, umjetnu inteligenciju (AI) i Metaverse.

ZAGREB, 8. siječnja 2024. - Regionalni forum za Europu „Pristupačna Europa: ICT 4 ALL” održan je u Madridu, u organizaciji Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) i Europske komisije (EK), a uz potporu Vlade Španjolske, u sklopu španjolskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Forum je organiziran temeljem Regionalne inicijative ITU-a za Europu “EUR 3: Digitalna inkluzija i razvoj vještina” i njezinih ciljeva, definirani i usvojenih od strane država članica tijekom Svjetske konferencije o razvoju telekomunikacija 2022., zajedno s Rezolucijom WTDC 58 (Rev. Kigali, 2022.) “Dostupnost telekomunikacijske/informacijske i komunikacijske tehnologije za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama”. Teme su uključivale i pristupačnost mrežnih stranica, univerzalni dizajn, umjetnu inteligenciju (AI) i Metaverse.

Accessible Europe 2023 inkluzivna je platforma s raznolikim nizom sudionika, uključujući kreatore politika, predstavnike akademske zajednice, članove civilnog društva, operatore i širu javnost s ciljem da se uključe u značajne rasprave o digitalnoj uključenosti i pristupačnosti. Na prvom danu foruma, Tanja Zaninović iz HAKOM-a bila je sudionik panela na temu ˝Navigating the European Regulatory Landscape for Accessibility: Priorities, Good Practices, and Challenges“. HAKOM je dao doprinos Forumu i kroz detaljan opis aktivnosti koje od 2016. provodi na području zaštite osoba s invaliditetom, a upućen je i poziv HAKOM-u da se uključi u radne grupe koje pokrivaju područja pristupačnosti, AI-a i Metaversa (u odnosnu na njihove benefite za osobe s invaliditetom). Razmjena ideja i pozitivnih praksi na Forumu svakako će utjecati na buduće korake prema uključivoj digitalnoj budućnosti za sve, a u skladu s globalnim obvezama i regionalnim prioritetima.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.