Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

Održan sastanak Mreže europskih regulatornih tijela za željeznicu (ENRRB)

VIJEST

U sklopu sastanka održan je i okrugli stol o najnovijim događanjima u državama članicama, a razgovaralo se o praksi regulatornih tijela i organizacijskim promjenama koje su se dogodile u razdoblju od prethodnog sastanka u siječnju 2020.

ZAGREB, 22. siječnja 2021. – U četvrtak, 21. siječnja, održan je 20. sastanak Mreže europskih regulatornih tijela za željeznicu (ENRRB – European Network of Rail Regulatory Bodies), na kojem su putem videokonferencije sudjelovali i predstavnici HAKOM-a. ENRRB je savjetodavno tijelo Europske komisije iz područja tržišta željezničkih usluga koje razmatra pitanja, postupke i praksu te ima za cilj usklađivanje na razini Europske unije. U sklopu sastanka održan je i okrugli stol o najnovijim događanjima u državama članicama, a među ostalim, razgovaralo se o praksi regulatornih tijela i organizacijskim promjenama koje su se dogodile u razdoblju od prethodnog sastanka u siječnju 2020.

Na temu „usluga povezanih sa željeznicom“ koje se pružaju u lukama, prezentacije su imali njemački i finski regulator, dok je Opća uprava za mobilnost i promet Europske komisije (DG MOVE) iznijela svoje stajalište o ovoj temi i potaknula raspravu. Tema izlaganja njemačkog regulatora bila je sudska odluka vezano za suprotstavljene zahtjeve za kapacitetima u uslužnom objektu i odgovarajuće ovlasti regulatora u tom pogledu. Prezentiran je i sudski postupak C-453/20 koji se vodi po zahtjevu češkog regulatornog tijela, vezano za tumačenje statusa perona za utovar/istovar tereta.

IRG-Rail je održao prezentaciju vezano uz tumačenje članka 32. i 33. Direktive 2012/34/EU i pojma “stopa povrata“, a španjolsko regulatorno tijelo u svojoj se prezentaciji osvrnulo na ulogu regulatora prilikom provođenja testa „koliko tržište može podnijeti“ u odnosu na naknade za pristup, a s obzirom na okolnosti koje su nastale uslijed pandemije. Na temu redizajna postupka izrade međunarodnog voznog reda izlaganje je imao IRG-Rail, a svoje stajalište o ovoj temi iznio je i DG MOVE.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.