Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Održana panel diskusija uoči prvog desetljeća od pojave novih teretnih željezničkih prijevoznika

Liberalizacija tržišta željezničkih usluga otvara nova tržišta i jača nacionalno gospodarstvo, istaknuto je na skupu.

ZAGREB, 5. srpnja 2022. – U suorganizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Zagrebu je održana Panel diskusija na temu „Liberalizacija tržišta željezničkog prijevoza u RH – uoči 10 godina od pojave novih teretnih željezničkih prijevoznika“. Zakonom o željeznici, koji je stupio na snagu 23. srpnja 2013., tržište teretnog željezničkog prijevoza u cijelosti je liberalizirano čime je omogućeno pravo pristupa željezničkoj infrastrukturi za obavljanje svih vrsta usluga željezničkog prijevoza tereta te slobodan pristup infrastrukturi koja povezuje morske luke i luke unutarnjih voda i druge uslužne objekte na infrastrukturi. Uz povijesnog prijevoznika do danas je u RH registrirano 14 novih teretnih željezničkih prijevoznika.

Panel diskusija je održana u prostorima HGK, a prisutne su pozdravili Dario Soldo, direktor Sektora za graditeljstvo i promet HGK i Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a. Uvodna izlaganja, koja su prethodila panel diskusiji, održali su Jasna Divić, v.d. ravnateljice Uprave za željezničku infrastrukturu i promet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Kristijan Solina, rukovoditelj Sektora željezničkih usluga HAKOM-a. U svojim izlaganjima osvrnuli su se na razvoj tržišta željezničkih usluga, pokazatelje rada prijevoznika, izazove razvoja tržišta te inicijative koje poduzimaju u svrhu jačanja željezničkog tržišta.

U panel diskusiji su sudjelovali Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o., Dragan Marčinko, direktor HŽ Carga d.o.o., Petar Glavaš, direktor Enna transporta d.o.o. te Nikola Popović, član Vijeća HAKOM-a. Panel raspravu moderirao je Ante Klečina, predsjednik Saveza za željeznicu. Zaključeno je da liberalizacija tržišta željezničkih usluga otvara nova tržišta i jača nacionalno gospodarstvo kao dio jedinstvenog željezničkog tržišta Europske unije, a zemljopisni položaj RH donosi određene komparativne prednosti u razvoju cjelokupnog prometa u kojemu željeznički promet ima značajno mjesto. Liberalizacija snažno utječe na promjene u načinu poslovanja dionika na tržištu i stvara prostor uvođenju poboljšanja kao podloge poštenoj tržišnoj utakmici.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.