Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Prvi javni pozivi za sredstva dostupna iz CEF2 programa

Kroz ovaj financijski instrument pomoći će se državama članicama EU-a da uspostave kompetitivnu digitalnu ekonomiju.
 
ZAGREB, 12. siječnja 2022. - Kao hrvatski predstavnik u mreži BCO-a (Broadband Competence Office Network Facility), HAKOM aktivno sudjeluje u radu ekspertne grupe CEF-a (Instrument za povezivanje Europe, eng. Connecting Europe Facility) za digitalni sektor, čiji je cilj definiranje uvjeta dodjele sredstava, odnosno korištenja financijskog instrumenta CEF2. CEF2 ima za cilj pomoći državama članicama EU-a da uspostave kompetitivnu digitalnu ekonomiju. Prvi javni pozivi za sve zainteresirane prijavitelje za sredstva dostupna iz CEF2 programa pokrenut  je u srijedu, 12. siječnja 2022. Informacije, uključujući i poveznice na pojedine pozive, objavljene su na mrežnoj stranici Digitalne strategije.

Kroz ovaj financijski instrument omogućit će se sufinanciranja za javni i privatni sektor. To će se odnositi na ulaganja u 5G pametne zajednice, 5G prometne koridore, jezgrene mreže za paneuropski oblak, jezgrenu povezivost za europsku Strategiju Global Gateways, kao i za koordinacijske i potporne aktivnosti. Informacijski dan bit će održan 19. siječnja.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.