Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

Svečano pokrenuta testna faza odašiljanja digitalnog radija u Republici Hrvatskoj

VIJEST

Pritiskom prekidača odašiljanje digitalnog radija službeno je pokrenuo ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Na prigodnoj svečanosti, održanoj u Radiotelevizijskom tornju Sljeme, nazočili su i predstavnici HAKOM-a.
 
ZAGREB, 20. studenoga 2017. - U Radiotelevizijskom tornju Sljeme u ponedjeljak, 20. studenoga, svečano je pokrenuta testna faza odašiljanja digitalnog radija u Republici Hrvatskoj, a čast da pritiskom prekidača službeno pokrene odašiljanje digitalnog radija pripala je ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću. Tom prigodom, ministar je izrazio zadovoljstvo što u ovom trenutku više od  dva milijuna slušatelja u RH ima mogućnost prijma novog radijskog signala i to bez smetnji, s više programa i sadržaja. Mate Botica, član uprave i direktor Odašiljača i veza (OiV), kao nositelja ovog projekta, osvrnuo se na postojeću analognu tehnologiju kazavši kako pokretanje digitalnog radija ne znači i gašenje dosadašnje analogne tehnologije zasnovane na FM odašiljanju nego veću mogućnost odabira za slušatelje.

Svečanosti pokretanja testne faze odašiljanja digitalnog radija nazočili su predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) dr. sc. Dražen Lučić, ravnatelj HAKOM-a mr. sc. Mario Weber i pomoćnik ravnatelja dr. sc. Željko Tabaković. U prethodnom razdoblju HAKOM je, kao i njegovi prednici, bio izravno uključen u sve projekte u svezi digitalnog radija, uključujući i aktivnosti na osiguranju radijskih  frekvencija dostatnih za ostvarivanje tri pokrivanja digitalnim radijskim signalom na području RH, kroz regionalne Europske konferencije 1995. i 2002., te 2006. kada je na Regionalnoj radiokomunikacijskoj konferenciji  donesen digitalni plan za radiodifuziju u VHF III te UHF IV i V pojasevima na području ITU Regije I. HAKOM je još 2009. započeo postupak međunarodnog usklađivanja tehničkih parametara T-DAB odašiljača s administracijama susjednih zemalja, a iste godine je pokrenut Forum o digitalnom radiju kako bi okupio stručnjake različitih profila koji svojim kompetencijama i multidisciplinarnim pristupom mogu odgovoriti ključnim izazovima tehnike, sadržaja, regulative, gospodarstva i društva te time doprinijeti uspješnom uvođenju i razvoju digitalnog radija. Cilj Foruma o digitalnom radiju bio je donijeti zaključke i smjernice koji bi poslužili kao podloga za donošenje strateške odluke o uvođenju digitalnog radija u RH. Rad Foruma bio je u okviru više radnih skupina koje su obrađivale specifična područja, a HAKOM je svoje aktivnosti prvenstveno usmjerio na rad radne skupine „RS Tehnika“. Cilj te radne skupine bio je dati doprinos tehničko-tehnološkom dijelu izrade zaključaka i smjernica za uvođenje digitalnog radija. U okviru skupine pripremljen je dokument koji daje pregled raspoloživih tehnologija, primjene i iskustva različitih standarda i modela u europskim zemljama, pregled raspoloživog radiofrekvencijskog (RF) spektra i tehničkih parametara mreža u RH, kao i prijedlog mogućeg odabira „hrvatskog standarda“ digitalnog radija. Dokument je rađen u razdoblju od 2009. do 2011. u suradnji s predstavnicima Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Hrvatske radiotelevizije i Odašiljača i veza d.o.o.
!!!xGALERIJAx!!!

                                                                                              # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.