Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Tribina ˝Suvremena željeznica u uvjetima liberaliziranog tržišta˝

U prigodi obilježavanja Europske godine željeznice održana je tribina na kojoj se govorilo o modernizaciji i restrukturiranju željezničkog sektora.

ZAGREB, 22. studenoga 2021. – U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) i Saveza za željeznicu, u Zagrebu je u prigodi obilježavanja Europske godine željeznice održana tribina na temu „Suvremena željeznica u uvjetima liberaliziranog tržišta”. Uoči tribine sudionike su pozdravili predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen i predsjednik Saveza za željeznicu Ante Klečina.

Uvodna izlaganja, koja su prethodila panel raspravi, održali su državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, dr. sc. Alen Gospočić, član Vijeća HAKOM-a dr. sc. Nikola Popović te predsjednik Saveza za željeznicu Ante Klečina. U svojim izlaganjima osvrnuli su se na modernizaciju i restrukturiranje željezničkog sektora, tržišno natjecanje kao pokretača željezničkog sektora, a bilo je riječi i o doprinosu održivog razvoja željezničkog prijevoza ukupnom nacionalnom gospodarstvu.

Aktivnostima koje se poduzimaju u sklopu Europske godine željeznice želi se omogućiti zamah prema povećanju udjela željezničkog prijevoza na ukupnom prijevoznom tržištu. Kroz različite događaje, projekte i aktivnosti diljem Europe, ističu se različite dimenzije željeznice od europske željezničke inovativne industrije do uloge željeznice u europskoj kulturi i baštini, važnoj ulozi u povezivanju regija, ljudi i poslovanja, ulozi u održivom turizmu, kao i njenu uključenost u odnose Europe sa susjednim zemljama.

Tribina je zaključena panel raspravom čiji su sudionici bili Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, Dragan Marčinko, predsjednik uprave HŽ Cargo, Željko Ukić, predsjednik uprave HŽ Putnički prijevoz, Josip Ninić, predsjednik uprave KONČAR Električna vozila, Boris Rosanda, predsjednik uprave TRANSAGENT RAIL i Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka. Na panel raspravi se govorilo o programu modernizacije željezničke infrastrukture, o izazovima s kojima se susreću stari i novi prijevoznici na tržištu usluga u željezničkom teretnom prijevozu koje je u Hrvatskoj liberalizirano 2013., ulozi domaće željezničke industrije u modernizaciji voznoga parka nacionalnog putničkog prijevoznika, benefitima koje nova koncesija u riječkoj luci donosi željezničkom sektoru i  hrvatskom gospodarstvu, kao i o drugim aktualnim gospodarskim pitanjima.

Izlaganja i panel rasprava mogu se vidjeti i putem HAKOM-ovog Youtube kanala na poveznici.

Detaljno izvješće s panel rasprave dostupno je na poveznici.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.