Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu narasla gotovo 20 posto

Migracija korisnika s bakrene na svjetlovodnu infrastrukturu utjecala je i na godišnji rast broja svjetlovodnih priključaka.

ZAGREB, 19. ožujka 2024. - Na tržištu elektroničkih komunikacija u četvrtom su tromjesečju 2023. nastavljeni trendovi iz prethodnih razdoblja. Prihodi od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži kontinuirano se smanjuju, dok prihodi ostvareni od usluga pristupa internetu rastu pri čemu su prihodi od pristupa putem pokretne mreže rasli za 11,5 posto na godišnjoj razini, a putem nepokretne mreže za šest posto. Istodobno, raste i prihod od usluge prijenosa TV programa uz plaćanje naknade za oko sedam posto.

Na kraju 2023. u nepokretnoj mreži ima gotovo 1.114.000 širokopojasnih priključaka, što je oko tri posto više u odnosu na 2022. Nastavlja se migracija korisnika na svjetlovodnu infrastrukturu što utječe na godišnji rast broja svjetlovodnih priključaka za 34,15 posto i pad priključaka na bakrenoj infrastrukturi za gotovo pet posto. Udio korisnika s VHCN širokopojasnim priključcima (mreže vrlo velikog kapaciteta) u ukupnom broju internetskih priključaka u nepokretnim mrežama na kraju prosinca 2023. iznosio je 39 posto, što je izravna posljedica porasta ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu od 19,44 posto u odnosu na proteklu godinu.

Dok telefonske usluge u pokretnoj mreži bilježe rast korisnika i prometa, u nepokretnoj mreži broj korisnika telefonskih usluga niži je za 2,21 posto, a ukupni odlazni promet manji je za 12,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2022.

Na tržištu naplatne televizije u četvrtom tromjesečju 2023. rastao je broj IPTV priključaka u odnosu na isto razdoblje 2022. IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 57 posto ukupnog broja korisnika naplatne televizije.

Podatci o tržištu elektroničkih komunikacija dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na poveznici

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.