Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Više je prevezene robe i putnika željeznicom

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine u posljednjem je tromjesečju 2021. željeznicom prevezeno 2,1 posto više robe i 14,1 posto više putnika. 

ZAGREB, 15. ožujka 2022. – Na tržištu željezničkih usluga u Republici Hrvatskoj u četvrtom tromjesečju 2021. željezničkim prijevozom prevezeno je 2,1 posto više robe i 14,1 posto više putnika u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pokazatelji govore da se putnički prijevoz polako oporavlja od poremećaja uzrokovanih pandemijom, čemu svakako doprinosi i odluka Vlade RH o besplatnom prijevozu djece i učenika vlakom, ali i dalje je broj putnika 26,3 posto manji u odnosu na četvrto tromjesečje 2019.

U teretnom prijevozu HŽ Cargo d.o.o. je prevezao 2,4 posto više robe i ostvario 5,9 posto manje tonskih kilometara, a istovremeno su novi teretni željeznički prijevoznici ostvarili 1,9 posto više prevezene robe i 2,1 posto manje tonskih kilometara. Novi prijevoznici su na kraju četvrtog tromjesečja imali udjel od 57,7 posto u ukupno prevezenoj robi i 45,1 posto u ostvarenim tonskim kilometrima.

Uspoređujući vrste prijevoza po ostvarenim vlak kilometrima, prijevoz putnika zauzima 64,5 posto ukupnog prometa, a ostatak je ostvaren u prijevozu tereta. Od svih teretnih željezničkih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara od 54,4 posto imao je HŽ Cargo d.o.o., a preostali udjel ostvarilo je devet novih prijevoznika tereta. Istovremeno, tri nova željeznička teretna prijevoznika nisu bila aktivna. Vlak kilometara ukupno je manje za 8,3 posto, pri čemu je HŽ Cargo imao 8,5 posto manje, a novi teretni prijevoznici 2,3 posto manje vlak kilometara. Putnički prijevoz imao je 9,6 posto manje vlak kilometara i 21,4 posto više putničkih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su na internetskim stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) i može im se pristupiti putem poveznice
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.