Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Završen 27. Kongres Svjetske poštanske unije

Na Kongresu je izabrano novo čelništvo te je, među ostalim, donesena i Poštanska strategija za razdoblje od 2022. do 2025.

ZAGREB, 6. rujna 2021. - Nakon tri tjedna s radom je završio 27. Kongres Svjetske poštanske unije (SPU) na kojemu su izmijenjeni i dopunjeni akti SPU-a te je izabrano novo čelništvo. Kongres se održavao u Abidjanu, Obala Bjelokosti, od 9. do 27. kolovoza. Najveći broj izmjena i dopuna akata odnosio se na ustroj i financiranje SPU-a u narednom četverogodišnjem razdoblju, a nešto manji broj na poštansku operativu i to uglavnom na korekcije terminalnih troškova. Određen je najviši dopušteni proračun za rad SPU-a te su dopunjene odredbe u cilju što učinkovitijeg otvaranja SPU-a drugim zainteresiranim dionicima svjetskog poštanskog sustava, a donesena je i Poštanska strategija za razdoblje 2022. – 2025., koja će javnosti biti predstavljena na portalu http://www.upu.int/, gdje su detaljno dostupne sve odluke koje su donijete na Kongresu.

Kongres, kojeg čine predstavnici 192 država članica, po prvi put se u svojoj dugoj povijesti održao hibridno na način da su države članice mogle biti nazočne virtualno putem videokonferencije i/ili fizički u Abidjanu, dok je glasovanje za čelništvo SPU bilo moguće isključivo fizički ili putem vjerodajnica i pisanih uputa o načinu glasovanja kojima bi države članice koje su virtualno sudjelovale u radu Kongresa omogućile nekoj drugoj državi članici, koja je fizički prisutna na Kongresu, da u njihovo ime glasaju za novo čelništvo SPU-a. Iz tog razloga čelništvo SPU-a birala je 161 država članica od kojih je 106 bilo fizički prisutno na Kongresu, a Republika Hrvatska imala je vjerodajnice i pisane upute o načinu glasovanja od Republike Sjeverne Makedonije.

Novi predsjednik SPU-a je Masahiko Metoki iz Japana koji je izabran već u prvom krugu glasovanja natpolovičnom većinom glasova (102 glasa), a za potpredsjednika je izabran Marjan Osvald iz Slovenije, također s natpolovičnom većinom glasova. Izglasane su i države članice koje će biti u Predstavničkom vijeću (CA) i Vijeću za poštansku operativu (POC), a od izabranih članica spomenimo kako je Bosna i Hercegovina nova članica Predstavničkog vijeća SPU-a. Također, odlučeno je i kako će se naredni redovni Kongres SPU-a održati u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, a u planu je i održavanje četvrtog izvanrednog Kongresa tijekom 2023. na temu proširenja SPU-a drugim dionicima poštanskog sektora.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.