Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Europska godina željeznice: Vlak Europe Express stiže u subotu u Zagreb

Prometovanje ovog vlaka koji će povezati 23 članice EU-a i tri susjedne zemlje središnji je događaj Europske godine željeznice koja se obilježava tijekom čitave 2021.

ZAGREB, 9. rujna 2021. - Vlak Europe Express svoje je putovanje započeo 2. rujna u Lisabonu, a završit će ga u Parizu 7. listopada. U međuvremenu, proći će kroz 23 države članice EU-a i tri susjedne zemlje, a u Zagreb stiže 11. rujna u 19 sati. Vožnja ovog vlaka središnji je događaj Europske godine željeznice koja se obilježava tijekom čitave 2021., o čemu je odluka donijeta na prijedlog Europske komisije iz ožujka 2020., tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Cilj proglašenja Europske godine željeznice bio je potaknuti građane i poduzeća diljem Europske unije na veće korištenje željezničkog prijevoza, kao energetski učinkovitog i održivog načina prijevoza. Sve je to u skladu i s ciljevima Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske i Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske te s osnovnim elementima reforme željezničkog sektora sadržanih u pismu modernizacije i restrukturiranja željezničkog sektora.

Više informacija o ovom događanju može se vidjeti na službenim stranicama EU-a, a tim putem moguće je pristupiti i sadržajima i dojmovima turističkog blogera i fotografa Dimitrisa Karvelisa, koji zbog klimatskih promjena za putovanja odabire ˝zelena˝ rješenja, a koji će ovim vlakom putovati od Lisabona do Zagreba. Vlak s gostima u Zagrebu će dočekati predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavnici Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba te HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza, a nacionalni folklorni ansambl LADO izvest će prigodni program.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.