Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

HAKOM na konferenciji o Transeuropskoj prometnoj mreži

VIJEST

Glavna rasprava vodila se na temu pametne, održive i sigurne mobilnosti, oslanjajući se pri tome na TEN-T mrežu i investicije.


ZAGREB, 27. travnja 2018. - u Ljubljani je u organizaciji Europske komisije od 25. do 27. travnja održana konferencija o Transeuropskoj prometnoj mreži (TEN-T - Trans-European Transport Network) na kojoj su sudjelovali  i stručnjaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a). Na konferenciji su HAKOM predstavljali viši stručnjak za pravne poslove Dragica Flam, dipl. iur., univ. spec. elect. comm., i viši stručnjak za željezničke usluge Kristijan Solina, dipl. ing., univ. spec. elect. comm.

Glavna rasprava vodila se na temu pametne, održive i sigurne mobilnosti, oslanjajući se pri tome na TEN-T mrežu i investicije. Jedna od tema konferencije je bila i budućnost mobilnosti kroz inovacije, pa je tako predstavljen akcelerator ideja i futuristički laboratorij, kako bi se mladim europskim poduzetnicima i tvrtkama omogućila prezentacija njihovih inovativnih rješenja. Transeuropska prometna mreža predstavlja politiku Europske komisije usmjerenu prema implementaciji i razvoju mreže cesta, željezničkih pruga, unutarnjih i morskih plovnih putova, luka, zračnih luka i terminala širom Europe i to kroz sveukupnu mrežu koja pokriva sve europske regije te osnovnu mrežu koja sadrži najvažnije veze unutar sveobuhvatne mreže povezujući najvažnija čvorišta. Cilj Transeuropske prometne mreže je usklađivanje svih organizacija u primjeni digitalne mobilnosti, veće sigurnosti i pokretljivosti.

Na konferenciji je održano niz prezentacija čime je pružena prilika za upoznavanje novih investitora te javnih i privatnih partnera iz cijele Europe. Među događajima na visokoj razini,  u sklopu konferencije je održana ministarska sjednica zemalja zapadnog Balkana, južnog Mediterana i Turske.

                                                                                              # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.