Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

HAKOM u Toulouseu na sastanku projektnog tima FM44 – satelitske komunikacije

VIJEST

Projektni tim zadužen je za pripremu regulatornog okvira i organizaciju uporabe radiofrekvencijskog spektra namijenjenog za satelitsku službu. 
 
ZAGREB, 8. studenoga 2017. - U Toulouseu u Francuskoj se od 7. do 9. studenoga održava 44. sastanak projektnog tima FM44 – satelitske komunikacije. Projektni tim FM44 – satelitske komunikacije zadužen je za pripremu regulatornog okvira i organizaciju uporabe radiofrekvencijskog spektra namijenjenog za satelitsku službu unutar Europske konferencije poštanskih i telekomunikacijskih uprava (CEPT) u okviru nadležnosti Radne grupe za upravljanje spektrom (WGFM).
 
Najvažnije teme sastanka odnose se na donošenje harmoniziranog regulatornog okvira za zemaljske postaje u satelitskoj službi u pokretu (ESIM – Earth Stations In-Motion)  koje upotrebljavaju negeostacionarne satelitske mreže u frekvencijskim pojasevima 10,7 – 12,75 GHz (s-Z) i 14,0 – 14,5 GHz (Z-s) te ESIM terminale koji se koriste na prometnim sredstvima na tlu i upotrebljavaju geostacionarne satelitske mreže u frekvencijskim pojasevima 10,7 – 12,75 GHz (s-Z) i 14,0 – 14,5 GHz (Z-s), izradu izvješća o M2M/IoT (Machine-To-Machine / Internet of Things) primjenama preko satelita, izradu izvješća o primjeni satelitske tehnologije u 5G mrežama, ispitivanje mogućnosti zajedničke uporabe frekvencijskog pojasa 12,75 – 13,25 GHz za mikrovalne veze i zemaljske postaje u satelitskoj službi na zrakoplovima te reviziju izvješća ECC Report 066 o zaštiti radijskih uređaja u zrakoplovima od utjecaja zemaljskih postaja u satelitskoj službi koje rade u blizini zračnih luka.
 
Na sastanku sudjeluje 26 predstavnika europskih regulatornih tijela iz područja elektroničkih komunikacija, industrije i međunarodnih organizacija, a Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM) predstavlja viši stručnjak za mikrovalne i satelitske mreže Marijan Globan, dipl. ing., univ. spec. elect. comm.
 
                                                                                             # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.