Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

HDTP i HAKOM organizirali radionicu na temu željezničkih nesreća i naknade štete

Radionica je bila prilagođena polaznicima svih struka zainteresiranima za područje željezničkog prometa.

ZAGREB, 27. siječnja 2023. – Hrvatsko društvo za transportno pravo (HDTP) i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) organizirali su novu radionicu u ciklusu “Pravo kopnenog prijevoza” pod nazivom „Željezničke nesreće i naknada šteta nakon liberalizacije tržišta“.

Stvaranje jedinstvenog, tj. otvorenog tržišta usluga željezničkog prijevoza robe i putnika u EU-u u posljednjih 20-ak godina stvorilo je nove aktere na tržištu, a time i potpuno nove pravne odnose među njima. Razdvajanje upravljanja infrastrukturom od željezničkog prijevoza, nestanak željezničkog poduzeća - monopoliste i umjesto toga pristup mreži brojnim prijevoznicima, stvorilo je nove rizike kojima treba upravljati za sve aktere na tržištu. Nažalost, nekoliko katastrofalnih željezničkih nesreća i brojne manje, pokazale su da su rizici stvarni, da su izazvali ogromne financijske gubitke i da se hitno treba znati odgovor na pitanje tko je od uključenih aktera odgovoran za koji dio šteta, prema kojim propisima i do kojih iznosa.

Prvi put u Hrvatskoj, ali i šire, prof. dr. sc. Nikoleta Radionov Karlović s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Tin Aničić, odvjetnik u OD Kovačević, Prpić, Simeunović d.o.o. i Dragica Flam, dipl. iur., iz HAKOM-a, polaznike su proveli kroz ključna pitanja odgovornosti za štetu uslijed željezničkih nesreća u putničkom i teretnom željezničkom prometu. Radionica je bila prilagođena polaznicima svih struka zainteresiranima za područje željezničkog prometa.

Polaznici su, između ostalog, saznali kako su uređeni pravni odnosi između ključnih aktera na tržištu, koji se pravni propisi primjenjuju na pojedine ugovorne i izvanugovorne odnose naknade štete u domaćem i međunarodnom prijevozu robe i putnika željeznicom, za koje štete odgovaraju željeznički prijevoznici, može li se i pod kojim uvjetima štetnik osloboditi svoje odgovornosti za štetu, do kojeg iznosa štete štetnik odgovara, pravila regresnih odnosa između dionika na tržištu, obvezna i dobrovoljna osiguranja rizika u željezničkom prometu: što je i koliko doista osigurano te o zastari potraživanja. Također, predavači su polaznike proveli kroz pravna pravila primijenjena na stvarne slučajeve iz hrvatske prakse postupaka na naknadu štete uslijed željezničkih nesreća pružajući praktično iskustvo učenja i moderan, hands-on pristup.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.