Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

HŽ Putnički prijevoz d.o.o. objavio izmijenjene uvjete Tarife 101

Novi uvjeti za prijevoz putnika željeznicom stupili su na snagu te su sada usklađeni s pravilima na razini EU-a.

ZAGREB, 1. srpnja 2022. – HŽ Putnički prijevoz d.o.o. (HŽPP) objavio je nove opće uvjete ugovora o prijevozu „Tarifa za prijevoz putnika u domaćem prijevozu (Prijevozni uvjeti, povlastice i prijevoz ručne prtljage - Tarifa 101“ (Tarifa 101), koja je stupila na snagu 8. lipnja 2022.

HAKOM je sustavno bilježio nedostatke, sporne odredbe te neusklađenosti s Uredbom (EZ) br. 1371/2007 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. listopada 2007. o pravima i obvezama putnika u željezničkom prometu u Tarifi 101 te je nakon detaljne analize i kroz zajedničke sastanke s HŽPP-om zatražena izmjena i usklađivanje spornog sadržaja.

Najvažnije izmjene odnose se na učestala kašnjenja, pa tako putnici koji dulje od šest mjeseci neprekidno koriste uslugu koristeći pretplatnu kartu, u slučaju učestalih kašnjenja, ostvaruju pravo na vraćanje dijela iznosa pretplatne karte. Pravo na povrat putnik ostvaruje na temelju zahtjeva za vraćanje, sukladno Korisničkoj uputi dostupnoj na poveznici. Također, novost je i mogućnost povrata/zamjene karata koje su kupljene putem internetske stranice/aplikacije.

Dokument je u cijelosti dostupan na poveznici.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.