Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Izdana dozvola za digitalni radio

HAKOM je proveo javni natječaj za pružanje usluge upravljanja mrežom odašiljača digitalnog radija u DAB+ standardu, a dozvolu za uporabu RF spektra za DAB+ radio dobio je OiV.
 
ZAGREB, 13. listopada 2021.  – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) provela je postupak javnog natječaja za izdavanje pojedinačne dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektroničkom komunikacijskom mrežom digitalnog radija za multipleks MUX 1 na području Republike Hrvatske. U postupku javnog natječaja za pružanje usluge upravljanja mrežom odašiljača digitalnog radija u DAB+ standardu, kao najpovoljnija ponuda odabrana je ponuda trgovačkog društva Odašiljači i veze d.o.o. te je sukladno odluci (poveznica) izdana pojedinačna dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra.

Dozvola je izdana na razdoblje od 16. studenoga 2021. do 31. prosinca 2036. godine.

Podsjećamo kako je testna mreža digitalnog radija u DAB+ standardu, koja trenutno ima pokrivanje veće od tri milijuna stanovnika, na području Republike Hrvatske u radu od 2017. Ova platforma omogućava dostupnost multimedijalnog sadržaja i usluga na automobilskim kao i na fiksnim digitalnim radijskim prijamnicima. Slušatelji kroz DAB+, bez internetskih troškova i potpuno besplatno, dobivaju prijam radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg i jednostavnijeg izbora programa čistog zvuka i dodatne tekstualne i grafičke usluge koje prate audio sadržaj. S druge strane, novim se nakladnicima daje prostor da dopru do slušateljstva, dok oni postojeći dobivaju priliku za proizvodnju novih sadržaja i povećanje slušanosti.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.