Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Izvješće BEREC-a nakon održane 48. plenarne sjednice

BEREC je izvijestio dionike o svim odlukama koje su usvojene na sjednici koja je koncem rujna i početkom listopada održana u Dubrovniku, ali i o presudi Europskog suda pravde u svezi zero rated usluge.

ZAGREB, 7. listopada 2021. - O rezultatima rada i usvojenim odlukama na 48. plenarnoj sjednici Tijela europskih regulatora za elektroničke komunikacije BEREC-a, kao i o izvješću o presudi Europskog suda pravde u svezi zero rated usluge, javnost je izvijestio Michel Van Bellinghen, predsjedavajući BEREC-a sa supredsjedateljima. BEREC snažno podupire nastojanja Europske komisije da se stvori kreativno i pošteno tržište u digitalnom sektoru, koje će jednako koristiti svim dionicima. Nastavno na presudu Europskog suda pravde, vezano uz zero-rated usluge, BEREC planira ažurirati Smjernice o otvorenom internetu u lipnju 2022. Na konferenciji za medije predstavljeno je više dokumenata koje je usvojio Odbor regulatora na sjednici koja je održana u Dubrovniku, a priopćenje za medije BEREC-a dostupno je u cijelosti na poveznici.     

Promicanje potpune povezanosti za potrošače i tvrtke ostat će ključni prioritet BEREC -a i u idućoj godini, a nacrt BEREC-ovog programa rada za 2022. predstavila je Annemarie Sipkes (ACM, Nizozemska), novoizabrana predsjednica BEREC –a koja će voditi BEREC iduće godine. I ovom prigodom upućen je poziv dionicima da se aktivno uključe u javno savjetovanje te je istaknuto kako će, u skladu s europskim ambicijama za stvaranje Europe prilagođene digitalnom dobu, BEREC doprinijeti olakšavanjem uvođenja mreža vrlo velikog kapaciteta, stimulirajući njihov doprinos u uklanjanju digitalnog jaza. Javno savjetovanje završit će 5. studenoga, a konačni BEREC-ov program rada bit će usvojen tijekom plenarnih sastanaka BEREC -a u prosincu 2021. Dionici se pozivaju da se pridruže raspravi o BEREC -ovom programu rada i tijekom održavanja BEREC-ovog Foruma dionika, koji će se održati 28. listopada u Briselu.

Cjelovit popis svih odluka koje su usvojene na 48. plenarnoj sjednici BEREC-a dostupan je na poveznici, a iduća, 49. plenarna sjednica održat će se od 9. do 10. prosinca u Švedskoj.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.