Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Nadograđenim HAKOMetrom pojednostavljen postupak mjerenja brzine interneta

Za mjerenja brzine podatkovnog prometa u nepokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama HAKOM je pustio u rad novu aplikaciju
 
ZAGREB, 20. rujna 2023. – HAKOM-ov certificirani alat za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa internetu HAKOMetar, koji je u primjeni od 2012., značajno je nadograđen te je unaprijeđena njegova funkcionalnost. Mjerenja izvršena pomoću ovog alata, mogu služiti u informativne svrhe kroz pokretanje pojedinačnog mjerenja ili kao certificirano mjerenje kroz pokretanje kampanje mjerenja kako bi se utvrdilo je li brzina širokopojasnog pristupa internetu u skladu s ugovorenom te kao dokaz u slučaju pokretanja korisničkog spora. Riječ je o službenom i certificiranom alatu koji omogućava korisniku samostalno ispitivanje kvalitete usluge s vlastitog osobnog računala. U slučaju certificiranog mjerenja korisnik mora izvršiti minimalno tri mjerenja u razdoblju od pet dana te, ukoliko su sva mjerenja ispod ugovorene minimalne brzine, može uložiti prigovor na kakvoću usluge pristupa internetu. Preduvjet za mjerenje je da se računalo s kojeg se provodi ispitivanje izravno poveže s modemom operatora žičanom vezom te da se isključe svi ostali uređaji koje korisnik ima u lokalnoj mreži.

Prilikom korištenja nove, izmijenjene i unaprijeđene verzije aplikacije, koja omogućava korisnicima mjerenje brzine podatkovnog prometa u nepokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, više nije potrebno instalirati Java aplikaciju, koja je u posljednje vrijeme zbog brojnih izmjena utjecala na pravilan rad aplikacije. HAKOMetar podržava sve popularne računalne operacijske sustave, uključujući Windows, Linux i Mac OS platforme. Aplikacija se može preuzeti u Apple trgovini ili putem HAKOM-ove internetske stranice na poveznici.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.