Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

Nova redizajnirana i modernizirana internetska stranica HAKOM-a

VIJEST

Cilj redizajna bio je, među ostalim, osigurati i da se osobama s invaliditetom smanje ili u potpunosti uklone prepreke u interakciji ili pristupu digitalnom sadržaju.

 
ZAGREB, 18. ožujka 2021. - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) ima redizajniranu i moderniziranu internetsku stranicu, koja je većim dijelom prilagođena sukladno Smjernicama za osiguranje digitalne pristupačnosti web stranica. Cilj redizajna bio je, među ostalim, osigurati i da se osobama s invaliditetom smanje ili u potpunosti uklone prepreke u interakciji ili pristupu digitalnom sadržaju, pa je tako nova internetska stranica HAKOM-a sada izrađena u skladu s odredbama Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Naime, nužnost uporabe svjetskih standarda prilikom izrade mrežnih stranica, njihov izgled, način navigacije kroz sadržaj, pretraživanje i struktura propisani su zakonom, a u postupku redizajna svakako nam je od pomoći bila i ˝Metodologija za razvoj pristupačnog sjedišta weba˝, dokument koji je nastao kao rezultat suradnje Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER-a) i HAKOM-a u području digitalne pristupačnosti za osobe s invaliditetom. U spomenutoj Metodologiji je znanje stečeno tijekom istraživanja o konkretnim potrebama korisnika u Hrvatskoj, s obzirom na pristupačnost mrežnih stranica i načinima implementacije, ponuđeno svima koji žele poboljšati pristupačnost postojećih mrežnih stranica ili razviti nove bez barijera za korisnike. Njena posebnost je u činjenici što je temeljena na stvarnim potrebama osoba s invaliditetom iz hrvatskih udruga, odnosno izrađena je na temelju istraživanja u koje su bile uključene osobe s invaliditetom. 
 
Jedna od aktivnosti u sklopu redizajna svakako je bila i izrada redizajniranog i osvježenog loga, koji se primjenjuje od 1. rujna. Logo sad uvažava činjenicu da je HAKOM od neovisnog nacionalnog regulatora za elektroničke komunikacije i poštu u međuvremenu postao regulator mrežnih djelatnosti, odnosno javnih usluga temeljenim na mrežama za pružanje tih usluga, zadržavajući svoj u javnosti prepoznatljiv skraćeni naziv. Logo je ostao svima prepoznatljiv i zadržao je jasne paralele s nacionalnim identitetom.
 
Migracija podataka i sadržaja potrajat će još neko vrijeme pa molimo za strpljenje i unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju, a ukoliko uočite bilo kakav nedostatak, grešku ili poveznicu koja ne radi molimo da nam to prijavite na adresu elektroničke pošte feedback@hakom.hr, kako bi u što kraćem roku mogli otkloniti eventualne poteškoće.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.