Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

Novom uredbom o roamingu Europska komisija produžuje trenutno važeća pravila na još 10 godina

VIJEST

Uredba omogućuje kvalitetniju uslugu i znatno produžava razdoblje korištenje roaminga bez dodatnih naknada tijekom putovanja kroz zemlje članice EU-a.

ZAGREB, 25. veljače 2021. - Europska komisija je u srijedu, 24. veljače 2020.,  predložila novu uredbu o roamingu kako bi građani i dalje mogli koristiti roaming bez dodatnih naknada tijekom putovanja kroz zemlje članice EU-a. Novom uredbom trenutna će se pravila, koja su trebala prestati važiti 2022., produljiti za još 10 godina s tim kako će se korisnicima omogućiti još kvalitetnije usluge. Naime, korisnici će imati pravo na jednaku kvalitetu i brzinu veze s mobilnom mrežom kao u svojoj zemlji, na područjima na kojima postoje slične mreže. Nova pravila osigurat će učinkovit pristup hitnim službama, bolju informiranost o alternativnim načinima pristupa za osobe s invaliditetom, a korisnici će biti informirani i o mogućim naknadama za korištenje usluga s posebnom tarifom u roamingu.
 
Više informacija o novoj uredbi o roamingu dostupno je na poveznici.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.