Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

Obilježava se Međunarodni dan radioamatera

VIJEST

Međunarodni dan radioamatera obilježava se 18. travnja. Na taj datum je 1925. u Parizu osnovana Međunarodna radioamaterska unija.


ZAGREB, 18. travnja 2018. - U spomen na 18. travnja 1925., kada je u Parizu osnovana Međunarodna radioamaterska unija (IARU), udruženje koje predstavlja radioamatere iz 158 zemalja svijeta, ove srijede se obilježava Međunarodni dan radioamatera. Danas je u svijetu 3 milijuna licenciranih radioamatera, a brojni Savezi i klubovi obilježit će ovaj dan povećanom aktivnošću u eteru.

Hrvatski radioamaterski savez (HRS) okuplja preko 2000 radioamatera u više od 90 radioklubova i član je IARU-a.  HRS će se uključiti u proslavu posebnom pozivnom oznakom 9A18WARD. Radioamaterski rad reguliran je pravilima Međunarodne telekomunikacijske zajednice (International Telecommunication Union - ITU).

Više informacija može se vidjeti putem poveznice https://www.hamradio.hr/18-travanj-svjetski-dan-radioamatera/

                                                                                              # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.