Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Objavljeno deseto godišnje izvješće o praćenju tržišta željezničkih usluga

Izvješće daje godišnji pregled razvoja tržišta i gospodarskih uvjeta u željezničkom sektoru te mogućnost usporedbe razvoja i konkurentnosti željezničkog tržišta tijekom vremena.

ZAGREB, 6. travnja 2022. - Neovisna skupina regulatornih tijela za željeznicu IRG-Rail (Independent Regulators’ Group – Rail) objavila je svoje deseto godišnje izvješće o praćenju tržišta željezničkih usluga. Izvješće pokriva 2020. godinu i uključuje podatke prikupljene iz 31 europske zemlje.

Ovo godišnje izvješće sastoji se od dva dokumenta; Glavnog izvješća, koje predstavlja ukupne rezultate na europskoj razini i Radnog dokumenta, koji daje pojedinosti specifične za državu, kao i podatke korištene za izradu grafika. Dokumenti se mogu pronaći na poveznici.

Izvješće sadrži godišnji pregled razvoja tržišta i gospodarskih uvjeta u željezničkom sektoru te omogućava usporedbu razvoja i konkurentnosti željezničkog tržišta tijekom vremena. Svako izvješće o praćenju tržišta fokusira se na jednu ili više tema, a fokus ovogodišnjeg izvješća je na utjecaju pandemije COVID-19 na europsko tržište željezničkih usluga u 2020.

IRG-Rail od 2013. objavljuje godišnja izvješća o praćenju tržišta, koja priprema Radna skupina za praćenje tržišta.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.