Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Održan 23. Plenarni sastanak Europske regulatorne grupe za poštanske usluge

Na sastanku je usvojen Program rada ERGP-a za 2023. s posebnim naglaskom na teme iz Srednjoročne strategije (MTS) za razdoblje 2023. – 2025.
 
ZAGREB, 28. studenoga 2022. - U Barceloni je u petak, 25. studenoga 2022., održan 23. Plenarni sastanak Europske regulatorne grupe za poštanske usluge (The European Regulators Group for Postal Services - ERGP). Na drugoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici usvojen je program rada za 2023., a poseban naglasak je stavljen na tri osnovne teme iz Srednjoročne strategije (MTS) za razdoblje 2023. – 2025.: preispitivanje poštanskog sektora i njegovog regulatornog okvira u svjetlu ekološke održivosti i digitalizacije, promicanje konkurentnog jedinstvenog tržišta EU-e u kontekstu porasta e-trgovine i osnaživanje krajnjih korisnika i osiguranje univerzalne usluge orijentirane na korisnika.
 
Na sjednici su usvojeni dokumenti radnih skupina ERGP-a te je jednoglasno za predsjedavajućeg ERGP-a u 2024. izabran Dan Sjölblom, predsjednik Vijeća švedskog regulatornog tijela (Swedish Post and Telecom Authority - PTS).  Uoči Plenarnog sastanka održana je i radionica na temu budućnosti univerzalne usluge u kontekstu snažnog pada volumena poslanih pismovnih pošiljaka u poštanskom sektoru i snažnog porasta paketskog prometa u svjetlu rastuće e-trgovine i novih potrošačkih navika uzrokovanih pandemijom.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.