Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Održan 7. hrvatski Forum o upravljanju internetom

U fokusu ovogodišnjeg CRO-IGF-a bili su kibernetička sigurnost i umjetna inteligencija
ZAGREB, 24. svibnja 2024. - Hrvatski forum o upravljanju internetom CRO-IGF održao se u srijedu, 22. svibnja 2024. u Opatiji, u sklopu 57. međunarodnog skupa MIPRO. Ovaj, sedmi po redu CRO-IGF forum okupio je predstavnike akademske i istraživačke zajednice, industrije, javne vlasti i civilnog društva. O ključnim temama koje oblikuju našu digitalnu budućnost raspravljalo se kroz različite perspektive.

Teme CRO-IGF-a inače se pripremaju u suradnji s javnošću, a poziv za odabir tema ovogodišnje tribine bio je otvoren za sve zainteresirane. Javnost je izabrala dvije teme i to kibernetičku sigurnost (NIS 2 Direktiva) te umjetnu inteligenciju.

Forum o upravljanju internetom globalna je inicijativa koja djeluje pod okriljem UN-a s ciljem okupljanja svih zainteresiranih dionika u rasprave o pitanjima važnim za upravljanje internetom. Inicijativa je nastala 2006. na Svjetskom samitu o informacijskom društvu (engl. World Summit on Information Society, WSIS) u Tunisu, odlukom generalnog tajnika UN-a kao otvorena platforma za rasprave o upravljanju internetom. Neposredna motivacija za ovu odluku bila je potreba da se u rasprave o upravljanju i regulaciji interneta uključi šira društvena zajednica, s obzirom da se uvidjelo da su teme povezane s upravljanjem internetom šire od tema IP adresnog prostora, internetskih protokola i domena. Također je uočena potreba da se u rasprave pored predstavnika država, uključe i drugi dionici poput predstavnika civilnog društva, akademske zajednice, industrije i privatnog sektora. Hrvatski nacionalni IGF ustanovljen je 2015. godine.

Fotogalerija

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.