Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Održan drugi ovogodišnji Plenarni sastanak Europske regulatorne grupe za poštanske usluge

Program rada za nadolazeću godinu usmjeren je na ekološku održivost, digitalizaciju, konkurentnost poštanskog tržišta te na univerzalnu poštansku uslugu.

ZAGREB, 30. studenoga 2023. -  Europsko udruženje regulatornih tijela za poštanske usluge (ERGP - The European Regulators Group for Postal Services) održalo je u Bukureštu drugi ovogodišnji plenarni sastanak. Na sastanku je usvojen program rada za nadolazeću godinu, koji je usmjeren na ekološku održivost, digitalizaciju, konkurentnost poštanskog tržišta te na univerzalnu uslugu. Aktivnosti u 2024. uključuju oblikovanje regulatornog okvira, podršku osjetljivim skupinama korisnika, regulaciju cijena, pristup infrastrukturi za dostavu paketa te potporu ekološkoj održivosti. Ovom su prigodom usvojeni dokumenti koji su vezani uz ovlasti regulatora, modernizaciju univerzalne poštanske usluge te kvalitetu usluge i zaštitu potrošača. Svi izvještaji s plenarne sjednice mogu se pronaći na poveznici.

Na sastanku se sudionicima video porukom obratila i predstavnica NCEC-a, ukrajinskog regulatornog tijela za poštanske usluge, Liliie Malon. Sa sastanka je upućena poruka solidarnosti s Ukrajinom te je izražena zabrinutost zbog gubitka ljudskih života, ali i uništenja poštanske infrastrukture. Ponovno je upućen poziv europskim poštanskim operatorima da pomognu ukrajinskim operatorima u njihovim naporima u olakšavanju dostave paketa i poštanske komunikacije.

Fotogalerija

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.