Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Održan Regionalni regulatorni forum za Europu

U radu konferencije, na kojoj su se razmijenila regulatorna iskustva s ciljem donošenja smjernica koje će doprinijeti što bržem oporavku tržišta, sudjelovao je i HAKOM.

ZAGREB, 28. rujna 2021. - Regionalni regulatorni forum za Europu održan je ovog tjedna u organizaciji Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU-a) i crnogorskog regulatornog tijela za elektroničke komunikacije i poštu EKIP-a. Na Forumu je bilo govora o univerzalnoj povezanosti za postpandemijsku digitalnu Europu, a hrvatska iskustva podijelio je Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a). Tijekom dvodnevne konferencije izlaganje na temu digitalne pristupačnosti održala je Gordana Kulišić, viši stručnjak u HAKOM-ovu Odjelu zaštite korisnika, a u panel raspravi na temu ˝Implementacija 5G: strategije, politike i propisi koji ubrzavaju implementaciju mobilne povezivosti˝ sudjelovao je Krešimir Mazor, viši stručnjak u Sektoru za upravljanje RF spektrom.

Regionalni regulatorni forum za Europu održava se tradicionalno u sklopu ITU-ove regionalne inicijative za Europu o širokopojasnoj infrastrukturi, radiodifuziji i upravljanju spektrom, koja je usvojena na Svjetskoj radiokomunikacijskoj konferenciji, a čiji je cilj osigurati uvjete za povezivost korisnika na internetsku mrežu velikih brzina putem pouzdane, sigurne i kvalitetne infrastrukture uz što bolje korisničko iskustvo. Tijekom konferencije otvorena su brojna pitanja i donijeti zaključci koji će dati korisne smjernice o regulaciji i izazovima u ICT sektoru u kontekstu ekonomskog oporavka od posljedica izazvanih pandemijom, a što je zasnovano na digitalnoj transformaciji koju pokreće povezivost i jasna regulatorna aktivnost.

Više informacija o forumu dostupno je na poveznici

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.