Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Održan sastanak strateške grupe IRG-Rail-a

Neovisna skupina regulatornih tijela za željeznicu, kojom ove godine predsjeda HAKOM, raspravljala je o razvoju europskog željezničkog sektora.
 
ZAGREB, 9. veljače 2022. - Strateška grupa pri IRG-Rail-u (Independent Regulators’ Group – Rail) održala je sastanak i raspravila o nekoliko pitanja od posebne važnosti koja će se rješavati u 2022. godini. Tijekom sastanka, među ostalim temama, regulatori su raspravljali o razvoju europskog željezničkog sektora s posebnim osvrtom na Europski sustav upravljanja željezničkim prometom (ERTMS) i multimodalnost, kao i o implikacijama uporabe tehnika umjetne inteligencije u željeznici.
 
IRG Rail je neovisna regulatorna mreža koju sačinjavaju regulatorna tijela za željeznicu iz 31 europske države, među kojima je i Republika Hrvatska. Glavni cilj IRG-Rail je potaknuti održivo tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu željezničkih usluga u Europi. Ove godine IRG Rail-om predsjedava HAKOM.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.