Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Održana panel rasprava na temu "10 godina od liberaliziranog tržišta željezničkog prijevoza u RH"

Prethodno je desetljeće donijelo otvaranje tržišta, a sada je na tržištu teretnog željezničkog prijevoza registrirano 18 prijevoznika.

ZAGREB, 18. travnja 2023. – U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), Agencije za sigurnost željezničkog prometa (ASŽ) i Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) održana je panel rasprava na temu „10 godina od liberaliziranog tržišta željezničkog prijevoza u RH“. Temeljne ciljeve prometne politike EU, o kojima je bilo riječi i tijekom ove panel rasprave, slijedi i RH kao punopravna članica, kroz poticanje konkurentnih tržišnih odnosa, a s ciljem doprinosa razvoju jedinstvenog europskog tržišta željezničkih usluga. Liberalizacijom tržišta u RH uslijedilo je novo razdoblje u željezničkome sektoru, otvaranje tržišta te napuštanje monopolskog tržišnog modela. Tijekom 2013. po prvi su puta registrirani novi teretni željeznički prijevoznici u RH, a do danas je registriranih 18 teretnih prijevoznika.

U velikom broju, događaj su pratili dionici tržišta željezničkih usluga, a u panel raspravi sudjelovali su predstavnici teretnih prijevoznika HŽ Cargo i Rail Cargo Carrier- Croatia, HŽ infrastrukture, kontejnerskog terminala Jadranska Vrata te predstavnici organizatora panela. Pozdravne riječi sudionicima skupa uputili su Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a, Želimir Delač, ravnatelj ASŽ-a, Alana Vukić, ravnateljica AIN-a te Alen Gospočić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, koji je govorio o planiranim državnim investicijama u željezničku infrastrukturu.

Fotogalerija

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.