Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Oporavlja se tržište željezničkih usluga - više je prevezene robe i putnika željeznicom

U drugom tromjesečju 2021. željeznicom je prevezeno više robe i putnika nego u istom razdoblju prethodne godine. 
 
ZAGREB, 20. rujna 2021. – Na tržištu željezničkih usluga u drugom tromjesečju 2021. teretnim željezničkim prijevozom u Republici Hrvatskoj prevezeno je 1,7 posto više robe uz 6,5 posto manje ostvarenih tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. HŽ Cargo d.o.o. prevezao je 1,9 posto manje robe i ostvario 11,1 posto manje tonskih kilometara, a istovremeno su novi teretni željeznički prijevoznici ostvarili 4,2 posto više prevezene robe i jedan posto manje tonskih kilometara. Novi teretni željeznički prijevoznici u drugom tromjesečju imaju udjel od 60,9 posto u prevezenoj robi i 48,1 posto u tonskim kilometrima u odnosu na ukupno prevezenu količinu robe i ostvarene tonske kilometre svih teretnih željezničkih prijevoznika.
 
Uspoređujući udjele vlak kilometara po vrsti prijevoza, prijevoz tereta zauzima trećinu ukupnog prometa s 32,8 posto, a prijevoz putnika preostalih 67,2 posto. Od svih teretnih željezničkih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara imao je HŽ Cargo d.o.o. i to 54,1 posto, a devet novih željezničkih teretnih prijevoznika ostvarilo je preostali udjel. Istovremeno, tri nova željeznička teretna prijevoznika nisu bila aktivna. Željeznički teretni prijevoz ostvario je smanjenje vlak kilometara za 5,6 posto pri čemu je HŽ Cargo d.o.o. ostvario 9,4 posto, a novi teretni prijevoznici 0,8 posto manje vlak kilometara. Putnički prijevoz ostvario je rast vlak kilometara od 76,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, primarno iz razloga obustave javnog prijevoza putnika za vrijeme „lockdowna“ u drugom tromjesečju 2020. U odnosu na drugo tromjesečje prethodne godine, na tržištu putničkog željezničkog prijevoza, broj prevezenih putnika povećan je za 99,4 posto, a putničkih kilometara za 112,6 posto što ukazuje na oporavak tržišta.
 
Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su na internetskim stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) i može im se pristupiti putem poveznice.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.