Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Ostvareno je milijun mjerenja HAKOMetrom Plus

Riječ je o korištenju besplatnog alata za mjerenje kvalitete bežičnih veza (WLAN), odnosno pokretnih mreža.

ZAGREB, 22. ožujka 2022. - Korisnici elektroničkih komunikacijskih usluga u pokretnim mrežama hrvatskih operatora milijun su puta proveli mjerenje putem aplikacije HAKOMetar Plus, koja je dostupna od travnja 2017., a milijunto mjerenje zabilježeno je koncem proteklog tjedna. HAKOMetar Plus je aplikacija za pametne telefone koja omogućava mjerenje brzine širokopojasnog pristupa internetu u pokretnim/bežičnim mrežama odnosno omogućava informativno mjerenje brzine i kvalitete korištene širokopojasne internetske veze te prikupljanje s tim povezanih informacija. Svrha aplikacije je prikazivanje transparentnih i razumljivih informacija o kvaliteti korištene bežične veze (WLAN), odnosno pokretne mreže.

HAKOMetar Plus prilikom mjerenja  ostvaruje vezu s poslužiteljem na kojeg operatori nemaju utjecaj, a mjerenje se sastoji od četiri dijela; prvo aplikacija mjeri odziv (ping), zatim brzine prijenosa podataka u dolaznom smjeru (download) i brzine prijenosa podataka u odlaznom smjeru (upload) primanjem i slanjem određene datoteke u komunikaciji s poslužiteljem, a na kraju provjerava i ostale parametre kvalitete usluge, kojih ima još ukupno 11, od VOIP-a do pristupa raznim internetskim servisima. Mjerenja služe i za prikaz kvalitete pokrivanja u Hrvatskoj, a aplikacija se besplatno može preuzeti na Google Playu i Apple Storeu.

Prvih 10 mjerenja HAKOMetrom plus u pokretnoj mreži tijekom jednog mjeseca je besplatno jer podatkovni promet tijekom tih mjerenja ne ulazi u potrošnju korisnikove aktivne tarife, za razliku od ostalih sličnih aplikacija.

Više informacija o ovoj aplikaciji može se vidjeti putem poveznice.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.