Preskočite na glavni sadržaj
HR
Česta pitanja

Poštovani, dopušta li Zakon o poštanskim uslugama mogućnost otvaranja pošiljke (pouzećem, s otkupninom) prije nego li primatelj plati pošiljku, a primatelj sumnja na prevaru od strane pošiljatelja?

Odredbama ZPU-a propisano je u kojim slučajevima se poštanska pošiljka može otvoriti. ZPU također propisuje da davatelj poštanskih usluga mora osigurati tajnost poštanskih pošiljaka, a pošiljatelj je nositelj svih prava i obveza iz ugovora o pristupanju do propisanog uručenja poštanske pošiljke. Tek nakon uručenja poštanske pošiljke određena prava i obveze prelaze s pošiljatelja na primatelja poštanske pošiljke.

ZPU nije predvidio mogućnost primatelja da otvori poštansku pošiljku prije propisnog uručenja pošiljke, što u konkretnom slučaju znači da primatelj tek nakon potpisa o primitku pošiljke i plaćanju otkupnog iznosa može otvoriti pošiljku. Međutim, HP je primjerice u svojim Općim uvjetima propisao mogućnost da primatelj pošiljke s dopunskom uslugom „Plaćanje pouzećem“ pošiljku otvori odmah po primitku i u prisutnosti radnika HP-a te ako utvrdi da se u njoj ne nalazi sadržaj koji je platio, izrađuje se zapisnik. Primatelju se vraća plaćeni naznačeni iznos i naknada za uplatu tog iznosa, a pošiljka se vraća pošiljatelju.