Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Potpisan Memorandum o suradnji s Poštanskom agencijom Sjeverne Makedonije

Tijekom dvodnevnog sastanka HAKOM je sa sjevernomakedonskim regulatornim tijelom razmijenio  iskustva koja se mogu primijeniti u regulaciji nacionalnih poštanskih tržišta.

ZAGREB, 10. svibnja 2023. – Regulatorna tijela nadležna za tržišta poštanskih usluga Sjeverne Makedonije i Hrvatske potpisala su u ponedjeljak, 8. svibnja, u Zagrebu Memorandum o međusobnoj suradnji u području regulacije tržišta poštanskih usluga. Memorandum je u ime Agencije za poštu Republike Sjeverne Makedonije potpisala direktorica Biljana Avramoska-Gjoreska, a u ime HAKOM-a ravnatelj Miran Gosta.

Imajući u vidu važnost bilateralnih odnosa i suradnje regulatornih tijela Republike Sjeverne Makedonije i Republike Hrvatske u regulaciji poštanskih tržišta te zajedničku želju da se ta suradnja obogati i intenzivira sa ciljem diseminacije stečenih iskustva i znanja, održan je dvodnevni radni sastanak, čiji je domaćin bio HAKOM. Ovom prigodom, kolegama iz sjevernomakedonskog regulatornog tijela predstavljena je organizacija i način rada HAKOM-a, način i postupak izrade Naputka o razdvajanju troškovnog računovodstva te postupak kako se izrađuje, dostavlja i prihvaća Regulatorno financijsko izvješće imenovanog davatelja. Također, podijeljena su iskustva HAKOM-a vezana uz načine regulacije cijena poštanskih usluga te je prezentiran Naputak o cjenovnom ograničenju kao i način obračuna na jednom virtualnom primjeru temeljem metode Price cap.

Uz navedeno, razgovaralo se i o regulatornim izazovima s kojima se oba regulatora susreću u svakodnevnom radu te su razmijenjena iskustva i stečena znanja na konkretnim primjerima koja će biti od koristi u rješavanju regulatornih izazova. Zaključak je kako su ovakvi radni i bilateralni sastanci izuzetno korisni za obje strane jer donose učinkovite odgovore na konkretne regulatorne izazove te se pozitivna iskustva mogu djelotvorno primijeniti u regulaciji nacionalnih poštanskih tržišta.
 

Fotogalerija

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.