Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Potpisani sporazumi nacionalnih regulatora Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije

Predstavnici regulatornih tijela potpisali su sporazum o pograničnoj koordinaciji pokretnih/nepokretnih komunikacijskih mreža
 
ZAGREB, 1. lipnja 2022. - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) bila je domaćin multilateralnog koordinacijskog sastanka na kojem su sudjelovali predstavnici Regulatorne agencije za telekomunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine, Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Crne Gore i Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) Srbije.
 
Tijekom sastanka razmijenjena su iskustva u regulaciji radiofrekvencijskog spektra te su potpisani  sporazumi o pograničnoj koordinaciji pokretnih/nepokretnih komunikacijskih mreža. Bilateralne sporazume HAKOM je potpisao s predstavnicima bosanskohercegovačkog i crnogorskog regulatornog tijela za frekvencijski pojas 790-862 MHz (800 MHz). Također, predstavnici sva četiri nacionalna regulatorna tijela su potpisali i multilateralni sporazum koji se odnosi na frekvencijski pojas 698-791 MHz (700 MHz). Navedene pojaseve (700 i 800 MHz) koriste operatori mreža pokretnih komunikacija, a potpisivanje sporazuma omogućit će usklađeniju uporabu RF spektra u pograničnim područjima.
 
Potpisani sporazumi javno će biti objavljeni na mrežnim stranicama HAKOM-a.
 
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.