Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Pronađite najjeftiniju opciju za slanje paketa unutar EU-a

Alat za usporedbu cijena slanja pošiljaka unutar EU-a javno je dostupan, a omogućava provjeru cijena za do 15 osnovnih usluga dostave paketa.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. - Kako se bliže blagdani, a s tim i povećano korištenje paketske dostave, Europska komisija podsjeća kako postoji alat za usporedbu cijena slanja pošiljaka unutar EU-a. Naime, jedan od ciljeva Uredbe o uslugama prekogranične dostave paketa je veća transparentnost cijena. Uredbom se zahtijeva da pružatelji tih usluga s 50 ili više zaposlenika te pružatelji usluga s poslovnim nastanom u više država članica EU-a obavijeste svoja nacionalna regulatorna tijela o domaćim i prekograničnim cijenama za do 15 osnovnih usluga dostave paketa (u nekim slučajevima nacionalna regulatorna cijela mogu primijeniti prag od 25 zaposlenika kako bi se uzele u obzir određene okolnosti u njihovoj zemlji). Komisija ovdje objavljuje te cijene. Informacije o cijenama ažuriraju se svake godine 31. ožujka.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.