Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Rastu prihodi od usluga širokopojasnog pristupa internetu u pokretnoj mreži

Na tržištu elektroničkih komunikacija povećana su ulaganja operatora u pokretnu mrežu, a značajan je porast broja priključaka na svjetlovodnu tehnologiju.

ZAGREB, 9. listopada 2023. - Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovici 2023. godine prihodi su iznosili ukupno 815.3 milijuna eura i u odnosu na prvu polovicu prošle godine veći su za 10 posto. Najveći doprinos ovakvome rastu dale su usluge širokopojasnog pristupa internetu u pokretnoj mreži s prihodima većim 10 posto, a za gotovo 13 posto povećani su ukupni prihodi od pokretnih mreža.

Ove godine, u usporedbi s prošlom, ulaganja u pokretnu mrežu nadmašila su ulaganja u nepokretnu. Očekivano su nastavljena ulaganja u svjetlovodne i kabelske mreže kao mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN), a migracija korisnika na svjetlovodnu tehnologiju utječe na rast njihova broja uz istodobni pad priključaka na bakrenoj infrastrukturi. Uspoređujući tako isto razdoblje prošle godine s drugim tromjesečjem ove godine, broj svjetlovodnih priključaka je nastavio rasti za gotovo 33 posto, dok je broj širokopojasnih priključaka na bakrenim paricama smanjen za skoro pet posto. Time udio korisnika s VHCN širokopojasnim priključcima u ukupnom broju priključaka putem nepokretnih mreža iznosi 21 posto, a raste i udio priključaka s brzinom većom od 100Mbit/s, koji sredinom godine iznosi 37,5 posto.
Usluga javno dostupne telefonske usluge u nepokretnoj mreži nastavlja s trendom smanjenja broja priključaka, prometa i ukupnih prihoda. Broj priključaka u godini dana niži je za 3 posto i polovicom ove godine ima ih 1.219.681, ukupni odlazni promet manji je 12 posto, dok su ukupni prihodi od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži niži za gotovo 10 posto i iznose 31 milijun eura.

Broj priključaka usluge naplatne televizije na kraju drugog tromjesečja iznosi 932.187 i minimalno je rastao u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihod od usluga naplatne televizije ipak nastavljaju rasti bez obzira na stagnaciju broja korisnika i viši su za gotovo pet posto.

Podaci o tržištu elektroničkih komunikacija dostupni su internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na poveznici

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.