Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Rastu ulaganja u mreže vrlo velikog kapaciteta, ali i broj korisnika širokopojasnih priključaka visokih brzina

Ukupni godišnji prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija povećani su za 3,6 posto, a istovremeno su veća i ulaganja za 20,5 posto.

ZAGREB, 10. ožujka 2022. – Na tržištu elektroničkih komunikacija u 2021. ostvarena su ukupna godišnja ulaganja u iznosu od 3,01 milijardi kuna, što je povećanje za 20,5 posto u odnosu na 2020. U nepokretnoj mreži zabilježena su značajna ulaganja u mreže vrlo velikog kapacitete (VHCN) u iznosu od 615,1 milijuna kuna, što je povećanje od 115,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Istovremeno ostvareni su ukupni godišnji prihodi u iznosu od 11,5 milijardi kuna, što je povećanje od 3,6 posto, a rasli su prihodi od usluga širokopojasnog pristupa internetu za 11 posto, najma mreže i vodova za 4,6 posto i naplatne televizije 4,2 posto.

Rast ulaganja u mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN) proporcionalno prati rast broja novih priključaka putem svjetlovodnih tehnologija, kojih je u godinu dana 33,7 posto više. Korisnici sve više migriraju s bakrene mreže na mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN) i smanjuje se broj priključaka putem bakrene mreže.

Udio korisnika širokopojasnih priključaka s brzinom većom od 30Mbit/s u 2021. narastao je s 42,1 posto na 58,9 posto, dok brzine iznad 100Mbit/s sada koristi 28 posto korisnika za razliku od 2020. kada je tu uslugu koristilo 16 posto korisnika.

U posljednjem tromjesečju prošle godine 58,6 posto kućanstava koristilo je neki oblik naplatne televizije te je nastavljen trend rasta broja priključaka i prihoda od ove usluge. Uspoređujući prethodnu godinu, ukupan broj priključaka viši je za 1,9 posto, dok su prihodi narasli za 4,1 posto.

Tržište telefonskih usluga u nepokretnoj mreži i dalje bilježi pad ukupnog broja korisnika, ukupnog prometa i prihoda. Broj korisnika manji je za 2,2 posto, promet je pao za 17,8 posto, a ukupni prihodi niži su za 4,7 posto.

Podaci o tržištu elektroničkih komunikacija dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na poveznici
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.