Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

U Dalmaciji će se povećati sigurnost zračnog i pomorskog prometa i obavljati kvalitetnija mjerenja radiofrekvencijskog spektra

Pasivni antenski sustav, koji se postavlja u Splitu, od izuzetne je važnosti za zaštitu sigurnosti građana

ZAGREB, 12. lipnja 2023. - Nakon Osijeka, Zagreba i Rijeke, i Split će napokon dobiti u cijelosti efikasan kontrolno-mjerni sustav kojim će se kvalitetnije nego do sada mjeriti radiofrekvencijski spektar. Riječ je o prijamnom antenskom sustavu, a radovi na postavljanju stupa i premještanju antenskog sustava započeli su početkom lipnja i privode se kraju. Stup je postavljen u sklopu HAKOM-ove podružnice u splitskom kotaru Visoka, a riječ je o sustavu putem kojeg će se obavljati kontrola radiofrekvencijskog spektra, mjerenja, ispitivanja i utvrđivanje uzroka smetnja u RF spektru i poduzimanja propisanih mjera za njihovo uklanjanje. Ovaj sustav od velikog je značaja i u zračnom i pomorskom prometu, budući da omogućava brzu reakciju kod prepoznavanja i otklanjanja eventualnih smetnji koje mogu imati zrakoplovi i plovni objekti kad se nađu u nepredviđenim situacijama i potrebna im je pomoć.

Ovakav sustav do sad je bio privremeno postavljen na zgradi Hrvatske pošte u Kopilici, no zbog izgrađenosti na tom prostoru i nedovoljne visine građevine nije u cijelosti mogao pokrivati predviđeno mjerno područje, a na Visokoj će biti u svojoj punoj funkciji. Kako je i navedeno, riječ je o pasivnom antenskom sustavu, koji nema apsolutno nikakav utjecaj na okoliš ni zdravlje ljudi jer mu funkcija nije odašiljanje nego isključivo mjerenje signala. Mjerna oprema izuzetno je osjetljiva, osobito na one elektromagnetske valove koji dolaze iz neposredne blizine te stoga postavljanje odašiljača u blizini HAKOM-ova kontrolno-mjernog sustava neće biti dozvoljeno. Inače, sustav kontrolno mjernih središta, čiji je dio i kontrolno mjerno središte u Splitu od izuzetne je važnosti za sustav nacionalne sigurnosti te zaštitu sigurnosti građana, prometa i infrastrukture.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.