Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

U prvom tromjesečju prevezeno je više putnika i manje robe željeznicom

Željeznicom je prevezeno 43,8 posto više putnika i 11,1 posto manje robe u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 

ZAGREB, 21. lipnja 2023. – HŽ Putnički prijevoz d.o.o. povećao je broj prevezenih putnika za 44 posto, a broj putničkih kilometara za 118 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prihodi HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. od prodaje prijevoznih karata veći su za 10,5 posto. Rastu broja putnika i putničkih kilometara najviše je pridonio pilot-projekt Vlade RH za povoljniji javni željeznički prijevoz redovnih studenata, kojim se po jedinstvenoj cijeni mjesečne karte od 9,95 EUR (74,97 HRK), omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza za oko 113 tisuća redovnih studenata na području Republike Hrvatske. Pilot-projekt obuhvaća svakodnevna putovanja vlakom u 2. razredu od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja. Pilot-projekt provodi se od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023. godine.

Što se tiče pokazatelja teretnog željezničkog prijevoza, nakon prvih znakova pada u četvrtom tromjesečju 2022., ovaj trend nastavljen je i u prvom tromjesečju ove godine, ponajprije uslijed utjecaja međunarodnih prometnih tokova. Tako je teretnim željezničkim prijevozom prevezeno 11,1 posto manje robe uz sedam posto manje ostvarenih tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. HŽ Cargo d.o.o. prevezao je 4,8 posto manje robe i ostvario 3,7 posto manje tonskih kilometara, a istovremeno su ostali teretni željeznički prijevoznici prevezli 15 posto manje robe i ostvarili 10,7 posto manje tonskih kilometara. Ostali teretni prijevoznici na kraju prvog tromjesečja imali su udjel od 59 posto ukupno prevezene robe i 45,9 posto ostvarenih tonskih kilometara. Od ukupno 18 teretnih željezničkih prijevoznika 11 ih je bilo poslovno aktivno dok sedam ostalih željezničkih teretnih prijevoznika nisu prevozili robu u prvom tromjesečju 2023.

Bez obzira na smanjen prijevoz robe prihodi teretnih željezničkih prijevoznika od prijevoza robe rasli su za 9,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su na internetskim stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na poveznici.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.