Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

U prvom tromjesečju više prevezene robe i putnika željeznicom

Željeznicom je prevezeno 11,6 posto više robe i 34,6 posto više putnika u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 
 
ZAGREB, 20. lipnja 2022. – Na tržištu željezničkih usluga u Republici Hrvatskoj u prvom tromjesečju 2022. teretnim željezničkim prijevozom prevezeno je 11,6 posto više robe uz 9,4 posto više ostvarenih tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. HŽ Cargo d.o.o. prevezao je 13,8 posto više robe i ostvario 5,5 posto više tonskih kilometara, a istovremeno su novi teretni željeznički prijevoznici prevezli 10,3 posto više robe i ostvarili 14,1 posto više tonskih kilometara. Novi su prijevoznici na kraju prvog tromjesečja imali udjel od 61,7 posto u ukupno prevezenoj robi i 47,8 posto u ostvarenim tonskim kilometrima, što je približno na istoj razini kao i u istom razdoblje prethodne godine.
 
Uspoređujući vrste prijevoza po ostvarenim vlak kilometrima, prijevoz putnika zauzima 64,9 posto ukupnog prometa dok je ostatak ostvaren u prijevozu tereta. Od svih teretnih željezničkih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara od 53,5 posto imao je HŽ Cargo d.o.o., a devet novih prijevoznika tereta ostvarilo je ostatak. Istovremeno, četiri nova željeznička teretna prijevoznika nisu bila aktivna. Teretnih vlak kilometara ukupno je više za 7,1 posto pri čemu je HŽ Cargo d.o.o. imao 0,3 posto više, a novi teretni prijevoznici 16,3 posto više vlak kilometara u odnosu na razdoblje prije godinu dana. Putnički prijevoznik imao je 0,1 posto manje vlak kilometara. Broj prevezenih putnika veći je za 34,6 posto, a broj putničkih kilometara za 35,3 posto u prvom tromjesečju 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021.
 
Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su na internetskim stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) i može im se pristupiti putem poveznice.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.