Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

U sklopu ICECOM-a održan okrugli stol na temu "Izazovi mjerenja elektromagnetskih polja za 5G mreže"

S obzirom na brojne izazove s kojima se mjeritelji svakodnevno susreću, otvorena su brojna pitanja, kako bi se razjasnile potencijalne dvojbe te razmijenila stečena znanja i iskustva.
 
ZAGREB, 28. rujna 2023. - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) organizirala je u srijedu, 27. rujna, u sklopu međunarodnog simpozija ICECOM u Dubrovniku, panel raspravu pod naslovom ˝Izazovi mjerenja elektromagnetskih polja za 5G mreže˝.
 
Implementacijom i primjenom 5G mreža sve se češće javljaju pitanja i dvojbe vezane za metodologiju mjerenja neionizirajućeg zračenja 5G mreža pokretnih komunikacija. Metode koje se najčešće koriste za mjerenje razine neionizirajućeg zračenja 5G baznih postaja su frekvencijska i kodna metoda. Razlike u namjeni pojedine metode, njihovoj kompleksnosti i primjenjivosti, uzrokuju brojne izazove s kojima se mjeritelji svakodnevno susreću. Upravo su ti izazovi bili tema ove panel rasprave, na kojoj su sudionici razgovarali o otvorenim pitanjima, razjasnili potencijalne dvojbe te razmijenili stečena znanja i iskustva. Kakva su dosadašnja iskustva mjerenja u prezentirali su Marin Galić (CMO) i Josip Milanović, rukovoditelj odsjeka KMS Osijek iz HAKOM-a. Na raspravi su o otvorenim pitanjima razgovarali Alberto Teković (A1), Radovan Zentner (FER), Marin Galić (CMO) i Anđelko Kopecki, viši stručnjak iz HAKOM-a, a raspravu je moderirao Igor Bedeković, također viši stručnjak iz HAKOM-a.
 
Inače, ICECOM je međunarodna znanstvena konferencija s fokusom na elektromagnetizmu i komunikacijskim tehnologijama, koja se održava 24. put. S obzirom da je tema o mjerenjima 5G vrlo aktualna i da ima puno otvorenih pitanja, akademsko okruženje koje pruža znanstvena konferencija bilo je idealna sredina za otvorenu i konstruktivnu raspravu. Bilo je vrlo zanimljivo čuti što kažu znanost i norme, a što se susreće na terenu te kako riješiti otvorena pitanja. Dio zaključaka će se svakako primijeniti u svakodnevnom radu HAKOM-a.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.