Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

U sklopu MIPRO-a u Opatiji održan 6. hrvatski Forum o upravljanju internetom

Na Forumu se razgovaralo o dvije važne teme - stupanju na snagu Akta o digitalnim uslugama te o Globalnom digitalnom sporazumu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. - U sklopu 46. međunarodnog skupa MIPRO, koji je ovog tjedna održan u Opatiji, a čiji je suorganizator bio i HAKOM, u četvrtak, 25. svibnja, održan je i 6. hrvatski Forum o upravljanju internetom (Croatian IGF). Ovogodišnje izdanje Foruma okupilo je sudionike koji su raspravljali o dvjema središnjim temama; stupanju na snagu Akta o digitalnim uslugama te o Globalnom digitalnom sporazumu (GDC, Global Digital Compact) koji bi trebao biti dogovoren na Summitu budućnosti u rujnu 2024.

Forum o upravljanju internetom globalna je inicijativa koja djeluje pod okriljem UN-a s ciljem okupljanja svih zainteresiranih dionika u rasprave o pitanjima važnim za upravljanje internetom. Inicijativa je nastala 2006. na Svjetskom samitu o informacijskom društvu (engl. World Summit on Information Society, WSIS) u Tunisu, odlukom generalnog tajnika UN-a kao otvorena platforma za rasprave o upravljanju internetom. Neposredna motivacija za ovu odluku bila je potreba da se u rasprave o upravljanju i regulaciji interneta uključi šira društvena zajednica, s obzirom da se uvidjelo da su teme povezane s upravljanjem internetom šire od tema IP adresnog prostora, internetskih protokola i domena. Također je uočena potreba da se u rasprave pored predstavnika država, uključe i drugi dionici poput predstavnika civilnog društva, akademske zajednice, industrije i privatnog sektora. Hrvatski nacionalni IGF ustanovljen je 2015. godine.

Ovogodišnji MIPRO održan je pod sloganom “ICT za pametnu i zelenu sadašnjost i budućnost”, a tijekom višednevnog okupljanja predstavnika industrije, akademske zajednice i institucija te drugih zainteresiranih dionika, održano je više okruglih stolova i radionica te niz stručnih izlaganja. Po prvi put dodijeljena je ICT nagrada ˝Zlatno Teslino jaje˝, čiji su laureati tvrtka Ericsson Nikola Tesla i Damir Sabol, koji je nagradu dobio za Photomat edukacijsku aplikaciju.

Veliko zanimanje izazvao je i prvi hrvatski okrugli stol robota na temu “Na pragu novog civilizacijskog transhumanističkog ekosustava”, a o budućnosti umjetne inteligencije, strojne inteligencije i robotike te dolasku pete industrijske revolucije govorile su Aurora, Electra i Trinity, tri Pepper robotice.

Fotogalerija

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.